Дигитални
ресурсни
центар

Пројекат финансира:

Учешће у демократском процесу

4. 01. 2023.Активизам

Учешће у демократском процесу је важно зато што је то начин на који грађани утичу на одлуке и политике које се доносе у њиховим заједницама и државама. Начин на који се људи укључују у демократски процес може бити различит, од гласања на изборима до учешћа у јавним расправама и организовања заједнице. Сваки грађанин је важан зато што је демократија систем у којем се гласови свих грађана рачунају. Глас сваког појединца може бити од кључне важности за доношење одлука које ће утицати на њихове животе и заједницу у којој живе. Учешћем у демократском процесу, грађани имају прилику да изразе своје мишљење и да се укључе у доношење одлука које ће имати утицаја на њихове животе. Оно је такође важно због тога што омогућава грађанима да изразе своје мишљење о различитим питањима и да се боре за промене које сматрају важним. То може помоћи да се створи јавна политика која одговара потребама и интересима широког спектра грађана, а не само одређених група.
Може да се одвија на различите начине. Главни начин је гласање на изборима, али постоји много других начина на које грађани могу да учествују у доношењу одлука и да изразе своје мишљење. Ово укључује учешће у јавним расправама, организовање заједнице, учешће у раду политичких партија и невладиних организација, итд.
Зашто је учешће важно:

  1. Зато што омогућава да се створе политике и одлуке које одговарају потребама и интересима широког спектра грађана, а не само одређених група. То помаже да се створи равнотежа у доношењу одлука и да се избегне доминација од стране једне групе.
  2. Оно је важно и због тога што помаже да се створи транспарентност и одговорност у доношењу одлука. Грађани имају прилику да изразе своје мишљење и да буду информисани о томе шта се дешава у њиховим заједницама и државама, што омогућава да се оцени да ли су одлуке које се доносе у интересу већине грађана.
  3. Такође је важно због тога што омогућава да се промене оне ствари које грађани сматрају лошима или неадекватнима. Ако се грађани не укључе у демократски процес и не изразе своје мишљење, они немају могућност да утичу на промене које би желели да виде у својим заједницама и државама.
    Учешће у Републици Србији:
    У Србији, грађани могу да учествују у демократском процесу на различите начине, укључујући гласање на изборима, учешће у јавним расправама и раду политичких партија и невладиних организација, потписивање петиција и скупљање потписа за референдум. Такође индиректно могу учествовати придруживањем или стварањем интересних група и различитих организација политичких покрета и аполитичких стручних састава.

Гласање на изборима је најважнији начин на који грађани могу да учествују у демократском процесу у Србији. Избори се одржавају редовно (на четири године парламентарни и локални редовни и на пет година председнички) и грађани имају прилику да изаберу оне људе који ће представљати њихове интересе у парламенту и локалним властима.
Грађани такође могу да учествују у јавним расправама о различитим питањима која се тичу њихових заједница и државе. Ово укључује учешће у раду политичких партија и невладиних организација, који често организују јавне трибине и дебате о различитим питањима. Те дебате се тичу нових предлога закона, државних политика и осталих механизама који ће у непосредној будућности утицати на наше друштво.
У Србији постоји и много других начина на које грађани могу да учествују у демократском процесу, укључујући учешће у раду локалних власти и учешће у раду различитих група и организација које се баве питањима од интереса за грађане. Ове организације и интересне групе сваки грађанин може да креира или да се већ постојећим прикључи.
Било какво учешће грађана у демократском процесу у Србији је важно зато што омогућава да грађани изразе своје мишљење и да утичу на одлуке које се доносе у њиховим заједницама и држави. То помаже да се створи транспарентност и одговорност у доношењу одлука, као и да се промене оне ствари које грађани сматрају лошима или неадекватнима.

Како се ја могу укључити као млада особа?
Постоји много начина на које се млади појединци могу укључити у демократски процес, укључујући:

  1. Гласање на изборима: Гласање је најважнији начин на који се млади појединци могу укључити у демократски процес. То им омогућава да изаберу оне људе који ће представљати њихове интересе у парламенту и локалним властима. Сваки пунолетни грађанин може да гласа
  2. Учешће у јавним расправама: Млади појединци могу да се укључе у јавне расправе о питањима која су им важна и да изразе своје мишљење. Ово може да се одвија на различите начине, укључујући учешће у раду политичких партија и невладиних организација, организовање протеста и окупљања, итд. Овакво учешће може узети чак и млада особа која није пунолетна.
  3. Рад у невладиним организацијама: Млади појединци могу да се укључе у рад невладиних организација које се баве питањима која су им важна, као што су заштита животне средине, људска права, итд. Овакав рад омогућава да се изграде вештине и да се утиче на промене у заједници. У овакав рад се можете укључити већ од краја основне школе.
  4. Рад у локалним властима: Млади појединци могу да се укључе у рад локалних власти, као што су одбори и комисије, како би допринели доношењу одлука у својим заједницама.
  5. Учешће у раду политичких партија: Млади појединци могу да се укључе у рад политичких партија и да доприносе промишљању и доношењу одлука унутар тих организација. Овакво укључење такође захтева да сте пунолетни.
    Свакако током младости постоји много начина на које се млади појединци могу укључити у демократски процес и изразити своје мишљење о питањима која су им важна. Битно је да се укључе и да свој глас чују, како би утицали на одлуке које се доносе у њиховим заједницама и државама!

Како се понашати на бирачком месту?
Постоје одређена правила понашања на бирачком месту којих се треба придржавати. Ово укључује:

  1. Доношење исправне документације/легитимације: На бирачком месту треба да доставите документе који потврђују ваш идентитет и бирачко право, као што су лична карта или пасош. Ако немате ову документацију, нећете бити у могућности да гласате.
  2. Поштовање других бирача: Треба да поштујете право других бирача да гласају и да не утичете на њихове одлуке. Не смете да вршите притисак на друге бираче или да их узнемиравате.
  3. Не смете да износите свој глас: Не смете да износите свој глас ван бирачког места или да га показујете другима. Гласање је тајно и ваш глас треба да буде поверљив.
  4. Не смете да користите мобилни телефон и фотографишете: Не смете да користите мобилни телефон на бирачком месту, осим ако то није дозвољено од стране изборних организатора.
  5. Не смете да доносите нелегалне материјале: Не смете да доносите било какве нелегалне материјале у бирачко место, као што су гласачки листићи или други документи који нису одобрени од стране изборних организатора.

Више о правилима на бирачком месту можете сазнати у ЦЕСИД-ово водичу за бираче на следећем линку: овде

Најчешћим питањима везано за изборе бави се и државна изборна комисија, линк: овде

Али и медији и политичке странке покривају одређене појмове везане за изборе, погледајте следеће линкове:

Коментари

0 Comments