Дигитални
ресурсни
центар

Пројекат финансира:

Омладински активизам и омладинска политика

3. 10. 2022.Активизам

Активизам (енгл. ацтивисм) је планирано понашање како би се постигли одређени циљеви кроз активности као што су подизање свести, стварање коалиција, вођење кампања, изазивање публицитета и других акција како би се утицало на друштвене промене. Активизам може бити вођен одређеном идеологијом, вредностима, политиком или имати алтруистички и хуманитарни карактер.
У зависности од контекста времена и друштвене средине, реч активизам добија различите призвуке. У СФРЈ се под активизмом подразумевао политички рад, а једини политички рад је био за Комунистичку партију Југославије. Доласком вишестраначја, термин активизам се проширио и на актере свих партија, а доласком нових друштвених покрета шири се и на њихове активисте. У контракултурним круговима Запада под речју активиста се најчешће подразумева радикално леви активиста или активиста нових друштвених покрета.
Активиста је појединац који се бави активизмом а чије акције имају за циљ социјалну промену. У социјалном раду „улога активисте“ може значити и одбацивање тзв. „објективног“ или неутралног становишта у циљу предузимања одређених акција у корист клијента и промену социјалног система, нарочито оних норми које непосредно или посредно штете или могу штетити клијентима.
Активисти посвећени друштвеним променама су обично у једној области више ангажовани него у другој, па тако постоји: мировни активизам, еколошки активизам, феминистички активизам, ЛГБТ активизам итд.
Конкретне активности активизма могу бити у најразличитијој форми: Кампање, Петиције, Акције за подизање свести јавног мњења, Грађанска непослушност, Обезбеђивање правне помоћи, Бојкот, Лобирање, Протести, Директне акције.
Омладински активизам или активизам младих представља друштвени ангажман младих који су окупљени око неке заједничке идеје и који кроз заједничко умрежавање и спровођење одређених пројеката, за циљ има унапређење квалитета живота младих, стицање компетенција, решавање релевантних питања доприносећи друштву како у локалним заједницама, тако и на државном нивоу.
Млади су преузели водећу улогу у јавним протестима и заговарању око антиратног активизма, антивладине цензуре, анти-криминала и владине корупције, залажу се за сексуално образовање, проширен приступ образовању и приступ јавном превозу. Технологија и употреба дигиталних медија променили су начин на који млади учествују у активизму на глобалном нивоу, а млади су активнији у медијима у односу на старије генерације
Млади су често недовољно заступљени у политици, јер одрасли доминирају. Међутим, многи су млади забринути и једини су информисани грађани који се могу залагати за промене унутар својих заједница. Млади су еластична категорија, то је доба живота у којој почиње брига о будућност, али често је то врло фаза у животу особе за коју су одређена питања око политике релевантна. Они се најчешће залажу за климатолошке промене, политику, здравство и социјална питања.

Коментари

0 Comments