Дигитални
ресурсни
центар

Пројекат финансира:

Омладинска политика на европском и светском нивоу

3. 10. 2022.Активизам

Европска унија од 2009. године спроводи Структурирани дијалог са младима, где млади имају прилику да изнесу своја мишљења и предлоге. Институције Европске уније саветују се са младима о битним областима дефинисаним у Стратегији за младе Европске уније.
Структурирани дијалог представља средство међусобне комуникације између младих и доносилаца одлука. Састоји се од јасно дефинисаних фаза у којима доносиоци одлука и организације постављају питања о важним темама за младе широм Европе, прикупљају одговоре, обликују предлоге и представљају омладинске политике.
Омладинске политике у ЕУ имају два задатка:

  1. Да осигурају веће и једнаке могућности за младе људе у образовању и тржишту рада,
  2. Да оснаже младе људе да се активно укључују у заједницу.
    Омладинске политике могу се постићи кроз:
    Специфичне омладинске иницијативе – усмеравају младе на неформално учење, волонтерске активности, омладински рад.
    „Интегрисање“ међусекторских иницијатива које осигуравају да млади учествују у одлучивању о формулисању, имплементацијама и евалуацијама политика и акцијама у другим областима значајним за младе, као што су образовање, запошљавање или здравље.
    ЕУ омладинска стратегија предлаже иницијативе у осам области:
    Едукација, Запошљавање, Здравље, Учешће младих, Волонтеризам, Социјална инклузија, Млади и свет, Креативност и култура
    Омладинске политике у ЕУ усмерене су на европски ниво, али се спроводе и национално, регионално и локално.
    Посебно значајну улогу у области рада са младима има Европски форум младих чије је седиште у Бриселу. Европски форум младих је међународна невладина организација непрофитног карактера која представља савез националних кровних организација младих и међународних невладиних омладинских организација из читаве Европе.
    На глобалном нивоу институција која се највише бави младима јесу Уједињене Нације са различитим телима и програмима:
    ИЗАСЛАНИК/ЦА ГЕНЕРАЛНОГ/Е СЕКРЕТАРА/КЕ УН ЗА МЛАДЕ.
    Генерални секретар УН Бан Ки Мун поставио је рад са младима и за младе за један од приоритета свог другог мандата, а почетком 2013. године именовао је првог Изасланика Генералног секретара УН за младе (енгл. УН Сецретарy Генерал’с Енвоy он Yоутх). Улога Изасланика/це Генералног/е секретара/ке УН за младе је да представља младе у систему УН, да заговара потребе и права младих, као и да приближава рад УН младима. Изасланик/ца за младе сарађује са различитим Агенцијама УН, владама, цивилним друштвом, образовним институцијама и медијима како би унапредио/ла, оснажио/ла и учврстио/ла позицију младих унутар и изван система УН.
    МЕЂУАГЕНЦИЈСКА МРЕЖА УН ЗА ПИТАЊА МЛАДИХ.
    Међуагенцијска мрежа УН за питања младих (енгл. УН Интер-агенцy Нетњорк он Yоутх Девелопмент – ИАНYД) окупља представнике Агенција УН које се баве питањима од значаја за младе. Циљ ове мреже је да ојача сарадњу, интензивира размену искустава и тиме унапреди ефикасност рада УН на оним темама које су значајне за младе. У оквиру Светског програма акције за младе, ова мрежа подржава, прати напредак и заговара имплементацију Резолуција УН, Конвенција и међународних споразума у вези са младима.
    МЕЂУНАРОДНИ КООРДИНАЦИОНИ СКУП ОМЛАДИНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА – ИЦМYО.
    Међународни координациони скуп омладинских организација (енгл. Тхе Интернатионал Цоординатион Меетинг оф Yоутх Организатионс – ИЦМYО) је неформална мрежа демократских, репрезентативних и одговорних међународних организација и регионалних платформи за младе, која тренутно окупља преко 26 организација. ИЦМYО се залаже за потпуно укључивање младих у дебате и процесе доношења одлука како у УН, тако и на осталим нивоима, како би се повећало учешће младих у креирању омладинских политика. Треба истаћи да ИЦМYО није организација, Дефинисање појмова и субјеката омладинске политике у Републици Србији и њихових улога

Коментари

0 Comments