Дигитални
ресурсни
центар

Пројекат финансира:

Законодавни оквири омладине у Србији

3. 10. 2022.Активизам

Обављање омладинских активности спада у велики број области које су регулисане одговарајућим законима. Ствар је опредељења да ли ће питање бриге о младима бити регулисано у оквиру општих системских закона који регулишу поједине области или ће се регулисати посебним „омладинским” леџ специалис законом . Изразита специфичност омладинског сектора и искуство да специфичности увек остану изван општег закона, определили су доносиоце одлука у Републици Србији да 2011. године посебним Законом о младима уреде сва она питања која су од посебног значаја за ефикасно и складно функционисање бриге о младима.
Домаћи Закон о младима има 29 чланова и уређује мере и активности које предузимају Република Србија (РС), аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе (ЈЛС), а које имају за циљ унапређивање друштвеног положаја младих и стварање услова за остваривање потреба и интереса младих у свим областима које су од интереса за младе. Циљ Закона је стварање услова за подршку младима у организовању, друштвеном деловању, развоју и остваривању потенцијала на личну и друштвену добробит.
Иако се у представљању предмета нормирања то не види, Закон уређује и начела омладинске политике, облике организовања младих, вођење евиденције, Националну стратегију за младе, Савет за младе, Канцеларије за младе, Агенцију за младе, финансирање и суфинансирање програма за младе. Закон уређује области које су у директној надлежности Министарства за омладину и спорт, и не залази у области које су у надлежности других ресора. Закон не уређује област волонтирања јер је она уређена посебним законом.

Коментари

0 Comments